7 Haziran 2013 Cuma


Share on facebookShare on twitterShare on gmailShare on linkedinShare on friendfeedMore Sharing Services0
Dijital kameralar için geliştirilen yeni bir görüntü sensörü, fotoğrafçıların flaş gerekmeksizin net fotoğrafçekmelerini sağlayabilir. Singapurlu bilim insanlarının geliştirdiği yeni kamera sensörü, karanlık ortamlarda bile net fotoğraflar vaat ediyor.

Dijital kameralar ve akıllı telefonlar yakın gelecekte flaş özelliğini tarihe gömebilir. Singapur’un Nanyang Teknoloji Üniversitesi’ne (NTU) bağlı bir grup araştırmacı, görünebilir ve kızılötesi ışığa son derece hassasyeni bir kamera sensörü geliştirdiklerini duyurdu.
Mashable’ın haberine göre, sensör yapılacak testlerden başarıyla geçmesi halinde dijital kameralardan uydu ve güvenlik kameralarına kadar birçok alanda kullanılabilir.
Araştırmacılar, mevcut kamera sensörlerine oranla ışığa 1000 kat daha duyarlı olduğunu belirttikleri yeni sensörün, ‘yenilikçi yapısı sayesinde bu özelliği kazandığını’ belirtti.

Dünyanın en sert materyali olarak kabul edilen süper sağlam karbon bileşiği grafenden yapılan sensör, plastik kadar esnek olduğu gibi, silikondan daha iletken, ayrıca ısıya elmastan daha dirençli.
SAF GRAFENDEN YAPILDI
Grafitin bir atom kalınlığındaki hali olan grafen, bilm insanları tarafından ‘geleceği inşa edecek matertal’ olarak tanımlanıyor. Bilim insanları Andre Geim ve Konstantin Novoselov, grafen üzerindeki çalışmalarıyla 2010 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmıştı.
Yeni kamera sensörünün mucidi olan NTU Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Okulu Profesörü Wang Qijie, ‘ilk kez ışığa bu kadar duyarlı ve geniş tayfa sahip, saf grafenden üretilen bir kamera sensörü yapıldığını’ açıkladı.
Wang, “Sadece grafenden ucuz, ışığa hassas ve esnek sensörler yapılabileceğini gösterdik... Getirdiğimiz yeniliğin sadece tüketici ürünleri piyasasıan değil, aynı zamanda uydu görüntüleme ve iletişim sanayisine ve orta-kızılötesi uygulamalarda kullanılmasını umuyoruz” dedi.
DAHA GÜÇLÜ BATARYAYA KAPI ARALAYACAK
Yeni sensörün, ‘grafeni temel kullanan nano yapılarla ışığı yakalama özelliğine sahip olduğunu’ ifade eden Wang, ‘sensörün geleneksel sensörlere kıyasla ışıkla oluşan elektron parçacıklarını çok daha uzun tutabildiğini’ belirtti.
Bu özellik, dijital kameralardaki aynı sistemle, elektrik sinyalinin görüntüye çevrilmesini sağlıyor ve bunu çok daha uzun elektrik sinyalleriyle yapıyor.
Günümüzde kullanılan birçok kamera sensörü, metal-oksik yarıiletken bulunduruyor. Ancak Wang ve meslektaşları grafen sayesinde çok daha güçlü, net ve keskin fotoğraflar elde edileceğini umuyor.
Wang, ‘kamera sanayisinin yeni sensörü üretmek sürecinde geleneksel prosedürü kullanabileceğini, sadece temel girdi olarak grafen kullanacaklarını’ söyledi.
Grafen kamera sensörünün sanayiye adapte olması halinde, daha küçük sensörler ve büyük bataryalara sahip kameralarla tanışabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder